søndag den 28. august 2011

Rødbedeboller


Har i eftermiddag bagt såkaldte rødbedeboller - en opskrift af Lene Hansson - så de skulle jo være vældig sunde :-)

Opskrift (giver til 10-12 boller):
2 dl. lunkent vand
1 spsk. olivenolie
1 tsk. kryddersalt
1 tsk. rørsukker
25 g. gær
300 g. durummel
175 g. groft speltmel
125 g. fintrevne rødbeder

Fremgangsmåde:
Hæld vand og olie i en skål og kom så salt, sukker og gær i. Tilsæt alt melet og ælt dejen godt igennem.
Del nu dejen i to dele og bland rødbede i den ene.
Ælt de to dele dej godt igennem hver for sig og form dem til to flade pandekager. Læg den ene pandekage oven på den anden og rul dem sammen, så der dannes et roulademønster.
Skær dejen i mindre stykker og læg dem i små smurte forme. 
Lad dejen hæve tildækket en ½ time i de små forme. Forvarm ovnen til 200 grader. Bag bollerne i ovnen i 20-30 minutter.













Så blev der også nogle til fryseren



onsdag den 24. august 2011

Agurkesuppe med pasta og grønt


Aftenens menu stod på agurkesuppe med grønt - én af Lene Hanssons mange opskrifter. Det smagte fint - men jeg må indrømme, at jeg synes det er lidt en speciel ret.


Opskrift
150 g. frisk eller tør båndpasta
½ løg
2 agurker
½ tsk. salt
1/4 fennikel
1/4 gulerod
1/4 squash
1 spsk. olivenolie
1 stilk merian


Fremgangsmåde

  1. Skær løget fint og steg det i olivenolie.
  2. Tilsæt skrællet agurk skåret i store stykker.
  3. Steg det et par minutter og tilsæt merian og en anelse salt.
  4. Tilsæt 2 dl. vand og lad det koge i ca. 10 minutter. Tilsæt vand efter behov.
  5. Tag merianstilken op og blend agurke- og løgblandingen i en blender indtil den er cremet. Lad den køle af.
  6. Kog frisklavet pasta i saltet vand, til den er "al dente", ca. 6-7 minutter.
    Kog tør pasta efter anvisningen på pakken.
  7. Skær fennikel, gulerod og squash i meget fine terninger. Marinér dem i olivenolie og salt i et par minutter.
  8. Hæld suppen op i en skål. Placer pastaen i midten og anret grøntsagsblandingen ovenpå.
  9. Pynt med en stilk merian og dryp med olivenolie.
  10. Server tomatsalat til suppen.







mandag den 22. august 2011

En ny georgin


Denne georgin købte jeg i gave til min mor. Den er rigtig flot og har klaret en omplantning rigtig fint. Jeg gav kun 70kr. for den og så var den endda rigtig høj.
Og man skal jo huske på, at tager man knolden op inden det bliver frostvejr og opbevarer den tørt og ikke for koldt gennem vinteren, så kan de sættes ud igen året efter - så det er en blomst som man forhåbentlig kan have glæde af i mange år.






I den tid jeg har boet med adgang til stor have, har det overrasket mig, hvor dejligt det egentlig er at gøre havearbejde. Og der er også glæde ved at se tingene gro - når man sled i foråret for at forspire - og så at kunne se det blomstre nu, synes jeg er skønt.

Så når jeg engang får min egen have, kunne jeg godt tænke mig et orangeri. Jeg har været på hjemmesiden PAVILLON Danmark for at drømme lidt. Se her nogle af deres fine pavilloner og orangerier










torsdag den 18. august 2011

Pebergryde med kalkun

Pebergryde med kalkun - Lene Hansson


I dag stod menuen på Pebergryde med kalkun - noget jeg smagte for første gang.


Opskrift:


200 g. kalkunbrystfilet
100 g. græskar
200 g. rødbede
2 røde peberfrugter
2 store tomater
1 spsk. palmeolie
1 tsk. af Lene Hanssons italienske krydderi
½ tsk. af Lene Hanssons krydderurtesalt
2 spsk. finthakket persille
3 spsk. creme fraiche 9 %
1 spsk. dijonsennep


Fremgangsmåde:

  1. Skær kalkunfileten i mindre terninger. 
  2. Skræl græskar og rødbede. 
  3. Fjern græskarkernerne og skær alle grøntsagerne i terninger.
  4. Varm palmeolien op på en stegepande og steg kødet et par minutter over høj varme. 
  5. Tilsæt grøntsagerne, krydderierne og persille og steg videre over middel varme i endnu 3-5 minutter. 
  6. Tilsæt creme fraiche og dijonsennep, rør i det og lad det koge videre over svag varme i et par minutter.
    Herefter er retten klar til servering.



Jeg kunne dog ikke finde græskar nogen steder (det er vist stadig uden for sæson), så jeg skrællede 2 gulerødder og kom dem i i stedet for.
Billedet ovenover har jeg taget af Lene Hanssons udgave af retten - men dét billede er med garanti taget uden de har stegt rødbederne med!!
Sådan så resultatet af mine anstrengelser ud:


Lyserød aftensmad!! Udseendemæssigt en omgang russisk salat, hmm :-S

Næste gang vil jeg - for syns skyld - måske stege rødbederne for sig selv og bare lægge dem sammen med det andet på tallerkenen. Men smagen var fin - så hvis man ikke har noget imod lyserød mad, så behøver man ikke adskille rødbederne fra det andet.

Dejlig, sund aftensmad.

tirsdag den 16. august 2011

Philips saftcentrifuge og lækker friskpresset appelsinjuice


Søndag havde Bilka i Aalborg Storcenter (Skalborg) søndagsåbent og fejrede det med en masse gode tilbud. Bl.a. var der en saftcentrifuge fra Philips på tilbud - modellen HR1866 med 800 W til 799,- kr.
Jeg har længe gået og ønsket mig sådan en maskine, da jeg elsker rigtig juice og saft og ikke bryder mig om tanken om, at det meste af det vi kan købe i butikkerne, vist er mere kunstigt end det er ægte.

Inden turen gik til Bilka, tjekkede jeg anmeldelser på nettet af saftcentrifuger fra Philips. I langt de fleste tests jeg kunne finde fik den ganske fine karakterer - og i en enkelt test var den næsten vinderen, hvis ikke det havde været fordi en saftcentrifuge fra OBH Nordica til billigere penge gjorde det næsten lige så godt. Og saftcentrifugen fra OBH Nordica vandt 'bedst til prisen'.

Men jeg kendte nu lidt til, hvad andre mennesker mente og drog afsted mod Bilka. Jeg fandt stablen af maskiner og fik en af kasserne ned i indkøbskurven.
Derefter gik den mod frugtafdelingen, hvor jeg fandt et net juiceappelsiner, som jo er bedst til at lave juice af (deraf navnet, naturligvis).




Jeg kom hjem og gik i gang med at pakke ud











Og så kunne jeg komme i gang ude i køkkenet også...
Jeg har hørt, at hvis man sætter en affaldspose eller anden plasticpose, som passer i størrelsen til opsamleren, ned i den, at man så sparer lidt opvask efter brug.
Det virkede da også og gjorde opvasken lidt mere overskuelig.


Selvom det gav lidt merarbejde, valgte jeg at skære al skrællen af. Appelsinerne var ikke økologiske og kom fra Kina - desuden giver skrællen og det hvide en bitter smag i juicen. Så ja det tog lidt længere tid, men det gav en bedre smag og langt mere juice!

Det sprøjter noget inde i maskinen, så det er godt, at der er låg til.


Jeg er lidt flov over, at jeg kom til at drikke al juicen inden jeg fik taget et billede af det fine resultat. Jeg trøster mig med, at de fleste ved, hvordan friskpresset appelsinjuice ser ud.
Til gengæld har jeg lovet mig selv, at det ikke er sidste gang jeg bruger saftcentrifugen. Den skal bare ikke stå inde i skabet og drive den af!
Jeg har i Føtex købt bogen Juice- og smoothiekuren af Lene Hansson (59,- kr.), så der er mange spændende opskrifter, som skal prøves af endnu!
Og i et lille hæfte, som kom med saftcentrifugen, er der tips til, hvilke juicer og supper man kan lave, samt hvad man kan bruge en del af frugtkødet til, - som jo nok oftest ellers bare ville blive smidt ud.